Rozdali sme ocenenia za najlepšie bankové produkty roka 2022

Online porovnávač bánk a poisťovní Finančná Hitparáda na základe zozbieraných dát každoročne udeľuje ocenenia za najlepšie bankové produkty roka v niekoľkých kategóriách. Za minulý rok porovnala Finančná Hitparáda svoje dáta s dvomi ďalšími veľkými internetovými porovnávačmi bánk, webstránkami TotalMoney.sk a ŠetriSova.sk. Na základe analýz dát ocenila Finančná najlepšie bankové produkty roka 2022 v niekoľkých kategóriách.

Najlepšia pôžička roka 2022

Na základe viac ako 620 000 unikátnych porovnaní bezúčelových úverov sa jasným víťazom v kategórií Najlepšia pôžička roka 2022 stal Úver pre modrú planétuTB od Tatra banky.

Užívatelia porovnávačov s priemerným vekom 38 rokov najčastejšie vyhľadávali bezúčelový úver v hodnote 4 500 € so splatnosťou 5 rokov. Po zohľadnení poplatkov a dostupnosti úveru vychádzala ponuka od Tatra banky počas celého roka 2022 najvýhodnejšie.

Úver pre modrú planétuTB je súčasťou produktu Bezúčelový úverTB. Tatra banka sa jeho zavedením rozhodla reagovať na environmentálne výzvy a podporiť svojich klientov vo financovaní ekologických produktov do domácnosti.

Zvýhodnenú úrokovú sadzbu 4,99 % p.a. a vrátenie 100 % poplatku za poskytnutie úveru získajú klienti v 3 kategóriách produktov:

  • Energetická modernizácia domu
  • Zariadenia vyrábajúce energiu a teplo z obnoviteľných zdrojov
  • Ekologická doprava

Vďaka širokému záberu produktov je Úver pre modrú planétuTB dostupný aj pre žiadateľov s nižšou hodnotou úveru. Klienti môžu nadobudnuté financie využiť na výmenu žiaroviek za úsporné LED osvetlenie, inštaláciu klimatizácie alebo nákup elektrobicykla. Klienti s vyšším úverovým rámcom môžu investovať do zateplenia fasády, do nákupu slnečných kolektorov alebo elektromobilu.

O druhé miesto v kategórií Najlepšia pôžička roka 2022 sa podelili Digitálna pôžička od 365.bankPRESTO Úver od UniCredit bank.

Klienti 365.bank oceňujú najmä možnosť získania produktov online cez mobilnú aplikáciu. Digitálna pôžička je v mobilnej aplikácií 365.bank limitovaná do výšky 20 000 €, na pobočke môže byť navýšená až na 40 000 €.

S PRESTO Úverom od UniCredit bank môže žiadateľ získať až 50 000 €. PRESTO Úver je tak aktuálne pôžička s najvyšším úverovým stropom na trhu.

Z aktuálnej ponuky spotrebných úverov je možné odčítať, že žiadatelia preferujú úvery s pridanou hodnotou, respektíve benefitom v podobe odpustenia poplatku za poskytnutie alebo možnosť zníženia úrokovej sadzby. Žiadatelia sa o tieto benefity zaujímajú aj v prípade, že je poskytnutie benefitu podmienené napríklad využívaním osobného účtu alebo nákupom produktov z určitej kategórie.

 

Najlepší bankový účet roka 2022

Na základe viac ako 145 000 unikátnych porovnaní bankových účtov sa jasným víťazom v kategórií Najlepší bankový účet roka 2022 stal Osobný účet od Fio banky.

Užívatelia porovnávačov s príjmom približne 900 € mesačne najčastejšie hľadali bankový účet s balíkom služieb, ktorý bude zahŕňať 3 trvalé príkazy, 3 inkasá, 3 výbery z bankomatu vlastnej banky v hodnote min. 80 €, 1 výber z bankomatu cudzej banky v hodnote min. 80 € a aspoň 23 platieb kartou alebo prostredníctvom POS terminálu mesačne.

Ani pri aktívnom využívaní balíka nemusí klient platiť za Osobný účet žiadne poplatky. Fio banka si dlhodobo buduje renomé na základe bankových služieb dostupných zadarmo a bez podmienok. V čase rastúcich poplatkov a rekordných cien tak klienti ocenili možnosť získať bankový účet skutočne bez poplatku.

V rámci bezplatného balíka služieb majú klienti s Osobným účtom k dispozícií bezplatné výbery z bankomatov po celom svete platobnou kartou Visa alebo 2 bezplatné výbery hotovosti z akéhokoľvek bankomatu na svete kartou Mastercard.

Na druhom mieste sa umiestnil Parádny účet od Raiffeisen bank. Účet je spoplatnený sumou 5,50 € mesačne, klienti však majú možnosť získať 100% zľavu za vedenie účtu pri príjme na účet min. 400 € mesačne a pri zriadení aspoň jedného inkasa. Tieto podmienky spĺňa prevažná väčšina užívateľov, ktorí využívajú porovnanie bankových účtov.

Tretie miesto obsadilo mKonto od mBank. Osobný účet mKonto je zadarmo pre všetkých klientov banky bez rozdielu.  Klienti k účtu získajú debetnú platobnú kartu, výbery z bankomatov nad 70 € bez poplatku, prístup na Internet banking a mobilnú aplikáciu.

Z pozorovania správania klientov bánk je zrejmé, že pri záujme o úver  alebo sporenie sa klienti obracajú v prvom rade na banku, v ktorej aktívne využívajú osobný účet. Pre banky tak môže byť poskytovanie osobných účtov zadarmo alebo s minimálnymi poplatkami motiváciou k budúcemu predaju iných bankových služieb.

 

Najlepší termínovaný vklad roka 2022

Na základe viac ako 190 000 unikátnych porovnaní termínovaných vkladov sa jasnými víťazmi v kategórií Najlepší termínovaný vklad roka 2022 opäť stali Fix Konto od PrivatbankyTermínovaný vklad od J&T Banky

Najlepší termínovaný vklad bol vybraný na základe výšky úrokovej sadzby, dostupnosti pre klientov po zohľadnení výšky minimálneho vkladu a viazanosti. Užívatelia porovnávačov najčastejšie vyhľadávali zhodnotenie vkladov v hodnote 5 000 € až 8 500 €. Bezkonkurenčne najvyššie zhodnotenie na vkladoch do 10 000 € ponúka Privatbanka na termínovanom vklade Fix Konto.

Minimálny vklad pre zriadenie Fix Konta je 250 € a klienti majú možnosť výberu viazanosti na 1, 3, 6, 12, 18, 24, 30, 36, 42, 48, 60 mesiacov. Výška úroku sa pohybuje v závislosti od viazanosti od 0,10 % do 3,00 % p.a. V každej kategórií viazanosti Privatbanka prevyšuje konkurenciu celkovým zhodnotením vkladov do výšky 10 000 €.

Zmena nastáva až pri vkladoch 10 000 € a viac, kedy do hry vstupuje J&T Banka s úrokom až do 4,00 % p.a. J&T Banka ponúka viazanosť vkladu na 6, 9, 15, 18, 24, 36, 48, 60 a 120 mesiacov.

Nakoľko podmienkou pre získanie termínovaného vkladu od J&T Banky je minimálny vklad 10 000 € pre nových klientov a väčšina vyhľadávaní užívateľmi bola v rozmedzí do 8 500 €, v kategórií Najlepší termínovaný vklad roka 2022 sme udelili dve ocenenia.

Prvé miesto za Najlepší termínovaný vklad roka 2022 do 10 000 € získava Fix Konto od Privatbanky.

Najlepší termínovaný vklad roka 2022 nad 10 000 € patrí Termínovanému vkladu od J&T Banky, ktorý bol jednoznačným favoritom pre užívateľov s vyššími úsporami.

Najlepšia hypotéka roka 2022

Na základe viac ako 350 000 unikátnych porovnaní hypotekárnych úverov sa jasným víťazom v kategórií Najlepšia hypotéka roka 2022 stali Hypotéka od Prima banky s fixáciou do 5 rokov a Hypotéka od ČSOB banky s fixáciou nad 5 rokov.

Užívatelia porovnávačov najviac vyhľadávali hypotekárny úver v priemere vo výške 95 000 € so splatnosťou 30 rokov. Najčastejšou voľbou bola 3-ročná a 5-ročná fixácia úroku.  Ďalšími sledovanými parametrami bolo odpustenie poplatku za poskytnutie hypotéky a benefity pre klientov, ktorých nehnuteľnosť má energetický certifikát. Jeden z najvýhodnejších úrokov v kategórií hypotekárnych úverov s fixáciou do 5 rokov poskytovala počas celého roka 2022 Prima banka. Prima banka tak obhájila svoje minuloročné víťazstvo.

Cenu za prvé miesto sme sa rozhodli udeliť Prima banke aj z dôvodu, že poskytovala jednu z najnižších úrokových sadzieb na trhu pre každého. Pri splácaní úveru z osobného účtu vedeného v Prima banke navyše odpúšťa klientovi 100 % poplatku za poskytnutie hypotéky.

V kategórií hypotekárnych úverov s fixáciou nad 5 rokov sa víťazom stala Hypotéka od ČSOB banky. ČSOB banka ako prvá ponúkla žiadateľom hypotéku s fixáciou na 10 rokov. Aktuálne je možné zafixovať si v ČSOB banke úrok až na 20 rokov so sadzbou od 4,55 % p.a. V prípade, že má nehnuteľnosť energetický certifikát triedy A, ČSOB banka odmení klienta za ekologický prístup vrátením prvej splátky.

Vzhľadom na rastúce úrokové sadzby klienti prejavovali zvýšený záujem aj o hypotéky s 10-ročnou fixáciou. Aj napriek trendu však banky zatiaľ nezareagovali konkurenčným bojom o záujemcov o hypotéku s dlhodobou fixáciou. 

Stabilná banka roka 2022

Ocenenie Stabilná banka roka 2022 je udelené banke, ktorá v predošlom roku vykonala najmenej zásadných zmien v poplatkoch a produktoch, ktoré mali negatívny dopad na jej klientov.

Zohľadnené boli zmeny poplatkov za najčastejšie využívané služby, ako napríklad vedenie osobného účtu, výbery z bankomatov, správa trvalých príkazov a inkás, poplatky za poskytnutie úverových produktov a operácie na pobočke.

Počas roka 2022 zmenili banky cenníky dokopy až 34-krát. Výnimkou bola mBank, ktorá v roku 2022 nepristúpila k žiadnym zmenám v cenníku. Z tohto dôvodu Ocenenie Stabilná banka roka 2022 od nás získava mBank, ktorá preukázala svoju stabilitu a nezvyšovala poplatky klientom ani v čase rastúcich nákladov. 

Banky najčastejšie menili poplatky za realizáciu príkazov na úhradu, a to jednorazových príkazov, trvalých príkazov aj inkás. Za nimi nasledovali poplatky za hotovostné operácie na pobočke a za zadanie, zmenu a zrušenie trvalých príkazov a inkás. Najviac rastúcim poplatkom bol poplatok za hazardné hry.

14. 02. 2023 - Lenka Siváková

Prečítajte si aj: Bezpečnostné schránky už od 2 € mesačne Účet za 0 €. Pre každého a navždy Hypotekárny zlom – VÚB banka ako prvá dvíha úrokové sadzby na hypotékach

Potrebujete pomôcť?

0948 090 040

+421 948 090 051

Bežný hovor do siete O2