Hypotéka so záporným úrokom -0,03 %

Hypotekárny špecialista Lise Nytoft BergmannChceli by ste hypotéku so záporným úrokom -0,03 %? V Dánsku je to teraz možné! Klienti dánskej banky Nordea Kredit si prvý raz v histórii môžu užiť hypotekárne úvery so zápornou úrokovou sadzbou, takže namiesto toho, aby splácali úroky, banka im musí vyplácať peniaze.

„Je to úplne nezvyčajná situácia,“ hovorí hypotekárna špecialistka banky Lise Nytoft Bergmann (na obrázku). Keďže informačné systémy banky nie sú pripravené na záporné úrokové sadzby, „musíme použiť lepiacu pásku a lepidlo,“ dodáva Bergmann.

Kto získal hypotéku so záporným úrokom?

Zo zápornej úrokovej sadzby sa tešia klienti, ktorí sa pri uzatvorení zmluvy rozhodli pre variabilnú úrokovú sadzbu. Tá je tvorená ako súčet pevnej sadzby banky a referenčnej sadzby, ktorá sa mení v závislosti od podmienok na medzibankovom trhu.

Podobne ako Švajčiarsko, aj Dánsko čelí silnému tlaku na posilnenie svojej meny. Dánska národná banka preto 6. februára 2015 znížila depozitnú úrokovú sadzbu na -0,75 % s cieľom znížiť záujem investorov o dánsku korunu. V dôsledku tejto zmeny sa variabilná úroková sadzba na hypotékach Nordea Kredit priblížila k nule a pohybuje sa od -0,03 do +0,03 %. V prípade niekoľkých klientov sa tak úrok dostal do záporných hodnôt a banka musí týmto klientom vyplatiť peniaze. Klienti ich nedostanú priamo na účet, ale získaná suma im znižuje výšku poskytnutého hypotekárneho úveru.

Porovnanie hypoték - nájde sa hypotéka s úrokom pod 0 % ?

Zdroje: Finans.dk, Nordea Bank Danmark, Danmarks Nationalbank

11. 02. 2015 -

Prečítajte si aj: Rozdali sme ocenenia za najlepšie bankové produkty roka 2022 Hypotekárny zlom – VÚB banka ako prvá dvíha úrokové sadzby na hypotékach Tatra Banka, VÚB banka a Slovenská sporiteľňa spustili okamžité platby

Potrebujete pomôcť?

0948 090 040

+421 948 090 051

Bežný hovor do siete O2