Prehľad dokladov, ktoré potrebujete na vybavenie hypotéky

Doklady, ktoré musíte predložiť pri vybavovaní hypotéky sa líšia aj v závislosti od toho, či si vybavujete klasickú hypotéku, americkú hypotéku alebo hypotéku na refinancovanie.

Pri všetkých však platí, že je potrebné dokladovať výšku vášho príjmu. Proces dokladovania príjmu je jednoduchý, keď ste zamestnanec pôsobiaci na Slovensku. O niečo komplikovanejšie je dokladovanie príjmu zo zahraničia. Ako postupovať v tomto prípade sme pre vás zhrnuli v článku Hypotéka a príjem zo zahraničia.

Kúpa a výstavba sú rozdiel

Pri klasickej hypotéke budete musieť preukázať aj účel použitia peňazí. V prípade kúpy bytu alebo domu môže byť pre banku postačujúca kúpna zmluva. V prípade výstavby domu však budete musieť banke predložiť:

  • právoplatné stavebné povolenie
  • geometrický plán
  • rozpočet a projekt stavby
  • list vlastníctva

Zoznam dokumentov, ktoré budete potrebovať pri zaobstaraní nového bývania, nájdete v článku Doklady na vybavenie hypotéky.

Porovnanie hypoték

Pred výberom hypotekárneho úveru je však kľúčové urobiť si porovnanie hypoték. Hypokalkulačka nájde aktuálne najlepšiu hypotéku na trhu, ktorá nezaťaží váš rozpočet.

26. 09. 2019 - Lenka Siváková

Prečítajte si aj: Rozdali sme ocenenia za najlepšie bankové produkty roka 2022 Hypotekárny zlom – VÚB banka ako prvá dvíha úrokové sadzby na hypotékach Chcete ušetriť pri vybavovaní hypotéky? Zamýšľaný návrh na vklad oznámte katastru elektronicky.

Potrebujete pomôcť?

0948 090 040

+421 948 090 051

Bežný hovor do siete O2