Prišli ste kvôli koronavírusu o prácu v zahraničí? Poradíme vám, ako na zdravotné poistenie

Mnoho Slovákov stratilo v dôsledku koronavírusu prácu v zahraničí. Slovákom pracujúcim mimo Slovenskej republiky sa tak skončil nielen pracovný pomer, ale aj zdravotné poistenie v cudzine. Zo zákona sa tak musia stať poistencami jednej zo zdravotných poisťovní na Slovensku a to do 8 dní od návratu z cudziny.

zdravotne poistenie a navrat zo zahranicia

Vybrať si môžete z troch zdravotných poisťovní – VŠZP, Union a Dôvera. Nie každý Slovák, ktorá sa vrátil zo zahraničia, má však možnosť výberu. Zdravotnú poisťovňu si môžete vybrať iba v prípade, že ste boli v zahraničí poistený viac ako 6 mesiacov. V prípade, že vaše zdravotné poistenie v zahraničí bolo platné menej ako 6 mesiacov, musíte sa stať poistencom vašej predošlej zdravotnej poisťovne.

Ktorú zdravotnú poisťovňu si vybrať?

Od výberu zdravotnej poisťovne záleží, na aké benefity ako poistenec budete mať nárok. Výberom kvalitnej zdravotnej poisťovne môžete získať príspevok 100 eur na zubára, preplatenie liekov na predpis a bezplatné vyšetrenia nad rámec zákona. Urobte si porovnanie zdravotných poisťovní, vďaka ktorému zistíte, ktorá zdravotná poisťovňa je najviac vhodná pre váš zdravotný stav a životný štýl.

02. 04. 2020 - Lenka Siváková

Prečítajte si aj: Štát spúšťa očkovaciu prémiu Zdravotnú poisťovňu môžete zmeniť aj cez internet NOVINKA: Union poskytne deťom 100 € na strojček

Potrebujete pomôcť?

0948 090 040

+421 948 090 051

Bežný hovor do siete O2